Promovisano 50 policajaca DKPT

15/10/2019

U prisustvu najviših predstavnika sigurnosnih institucija naše države, danas je u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u čin policajac' promovisano 50 kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Riječ je o XII. generaciji koja je u Agenciji pohađala osnovnu policijsku obuku I.nivoa.

Školovanje kadeta DKPT u Agenciji je započelo 4.3.2019.godine, a njihov program osnovne policijske obuke za čin 'policajac' trajao je sedam mjeseci, tokom kojih je realizirano 1336 nastavnih i radnih sati, podijeljenih u tri nastavne faze: teorijska nastava sa praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka i situacijska nastava.

U prigodnom obraćanju direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja je istaknuo da su kadeti u proteklih sedam mjeseci stekli osnovna znanja koja kroz rad moraju usavršavati. Naglasio je kako policijski posao traži stručnost, odgovornost, upornost, požrtvovnost, timski rad i zakonitu primjenu policijskih ovlasti.

Prije uručenja certifikata, kadetima su se prigodnim riječima obratili i zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Ivica Bošnjak, te pomoćnik ministra sigurnosti Mate Miletić. Nakon čestitki, naglašavali su kako su kadeti izabrali častan, ali iznimno težak posao. Navodeći kako je Direkcija u postupku selekcije kadeta zaprimila hiljadu prijava, Bošnjak je kazao kako se nada da su izabrali najbolje i da se među danas promoviranim policajcima nalaze možda i budući čelnici ove institucije.

Nastavni plan i program kojeg su savladali kadeti sadrži 17 nastavnih predmeta među kojima su: policijski poslovi i ovlaštenja, rukovanje naoružanjem i vještine gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost u saobraćaju i upravljanje policijskim vozilom, specijalno fizičko obrazovanje, fizička kultura i prva pomoć, ljudska prava, ustavno uređenje, krivično, prekršajno i krivično-procesno pravo, informatika, engleski, kriminalistička psihologija, te nadležnosti i poslovi DKPT.

Ova generacija kadeta DKPT školovanje je završila s vrlo dobrim uspjehom – 4,12, a kadetkinjom generacije Nastavničko vijeće je proglasilo Eldu Mejrić.

Na kraju današnje svečanosti, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova dodijelio je pohvalnice Ivanu Pinjuhu, voditelju Odsjeka za specijalističku obuku i Nerminu Dumporu, predavaču policijskih ovlasti i etike za nemjerljiv doprinos organiziranju i provedbi, kako temeljne tako i različitih vidova specijalističke obuke.