, , , , , , , , , , , , , , , , , , , Kliknite za galeriju

AEPTM/ PA PHR RH: Obuka graničnih policajaca po standardima FRONTEX-a

10/11/2023

Prigodnom svečanošću dodjele certifikata, danas je u našoj agenciji završena obuka „Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštovanje ljudskih prava“ koja je organizovana i realizovana za 15 graničnih policajaca Bosne i Hercegovine u saradnji sa Policijskom akademijom „Prvi hrvatski redarstvenik“. 

Tim predavača hrvatske akademije, u sastavu Martina Grdinić, Robert Kralj, Dubravko Žurga, Siniša Jasić, Mato Kozina i Krešimir Kaniža, vodila je zamjenica načelnika Mirjana Abramović.

Obuka je provedena u skladu sa Zajedničkim nastavnim planom i program kojeg su u maju ove godine potpisali načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić i direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević, i to na osnovu Sporazuma o policijskoj saradnji i borbi protiv prekograničnog kriminala iz 2010.godine Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Načelnik Ćelić prisustvovao je današnjem završnom programu dodjele sertifikata ističući visok nivo profesionalnosti koja se ostvaruje u saradnji AEPTM i PA PHR. Naglasio je kako su na obuku u Mostar poslali najbolje instruktore. „Certifikati koje dobijete neće biti tačka na „i“ ako sve šta ste naučili ne primijenite u praksi. Izuzetno je važna vaša uloga u zaštiti državne granice uz poštovanje ljudskih prava, ali i svih onih zakona koji su pred vas stavljeni. Mi smo uvijek pod teretom jer moramo primjenjivati lepezu zakona i ako nismo dovoljno educirani i stručni onda puno griješimo. A jednom kad pogriješimo, unutrašnja politika, i ovde i u svijetu je rigorozna, i tretira vas kao da ste napravili nešto namjerno, a niste. I zato je edukacija neizmjerno bitna. Moja poruka vama je da se usavršavate cijeli život. Naša uloga je prenijeti znanje. Naši instruktori to rade iz srce, iskusni su i prate stanje na terenu“ – kazao je načelnik Ćelić. Osvrćući se na problem ilegalnih migracija i stanja koje nas čeka, Ćelić ističe da je teško procijeniti hoće li trajati godinu, pet, dvadeset. „Kad znate podataka da je 250 miliona ljudi u ilegalnim migracijama  u svijetu, onda znate da nas čeka obilan posao. Mi se sa migracijama borimo od 2015 godine. Želimo provoditi zakon koji je za nas jasan i u tome smo uspjeli, zahvaljujući vrhunskoj saradnji sa Bosnom i Hercegovinom. Bez tijesne suradnje BiH i RH nema uspjeha i na nas se uvijek možete osloniti“: zaključio je načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“.

Direktor Agencije Marko Vujević je zahvalio hrvatskim kolegama ističući zadovoljstvo zbog intenziviranja saradnje dvije institucije koja se ogleda u interaktivnim obukama graničnih policajaca. Naglasio je ciljeve provedene obuke u smislu osposobljavanja policijskih službenika po FRONTEX-ovim standardima, čime se nastoji pokazati i poduprijeti najbolja praksa vezana za obavljanje poslova granične policije u segmentu zaštite granice i kompenzacijskih mjera. „Veći dio obuke temelji se na vježbama u simuliranim uslovima zaštite državne granice. Svrha pristupa je u realnim situacijama provesti teoretski dio predavanja kako bi se najbolje prakse vezane za provedbu zaštite državne granice implementirale u rad policijskih službenika. Agencija i na ovaj način doprinosi rješavanju problema, povezanih sa migrantskom krizom i zaštitom državne granice “ – zaključio je Vujević. Policijskim službenicima Granične policije BiH je čestitao na ozbiljnom pristupu obuci vjerujući kako će stečena znanje znati iskoristiti u praksi i zadacima zaštite državne granice.

Podsjetimo, tokom 2022.godine posredstvom naše agencije, granični policajci BiH su ove obuke pohađali u Edukacijskom centru Valbandon Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, gdje su imali prigodu za unaprjeđenje kompetencija i razmjenu iskustava sa graničnim policajcima drugih zemalja Europe. U saradnji s hrvatskim kolegama, dogovoreno je da se 2023.godine obuke počnu održavati u našoj agenciji, te su utvrđena tri termina. Prvi je realizovan u maju, drugi završava danas, dok će treći započeti u ponedjeljak, 13.11.2023.godine.  

Službeni dio današnjega programa posjete načelnika hrvatske policijske akademije završen je donacijom knjiga za biblioteku naše agencije, a riječ je o stručnoj literaturi (knjige i časopisi) čiji je nakladnik Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“. Načelnik Ćelić je najavio kontinuitet u doniranju stručne literature našoj agenciji.