, , , , , , , Kliknite za galeriju

Obuka za otkrivanje vatrenog oružja

07/07/2023

Danas je u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova završena Obuka za predstavnike kriminalističke policije o otkrivanju vatrenog oružja. Obuka je organizovana od 4. do 7.jula, na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH, a uz stručnu podršku Regionalnog centra za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Europi – SEESAC.

Cilj obuke je osnaživanje kapaciteta kriminalističke policije u borbi protiv nedopuštene trgovine i posjedovanja vatrenog oružja. Tokom četverodnevne obuke, teorijski i praktično su obrađene teme: Krijumčarski putevi i „modus operandi“ organizovanih kriminalnih grupa koje krijumčare oružje i eksploziv, Primjena metodologije Analize rizika za sprječavanje krijumčarenja oružja i eksplozivnih materijala, Novi oblici krijumčarenja i specifičnosti krijumčarenja oružja i eksplozivnih materija (studije slučaja), Tehnika pregleda privatnih i teretnih vozila, autobusa, kao i tehnike vođenja razgovora sa vozačem i putnicima u vozilu (primjeri iz prakse i studije slučaja), te  razlike između pregleda i pretresa vozila.

Polaznici obuke bili su policijski službenici državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa, a sa njima su radili eksperti SEESAC-a Ante Dujmović, Robi Ribič, Dragutin Ilić i Mihael Šprajc.