Sprječavanje i suzbijanje ilegalne trgovine umjetničkim djelima (osnovna obuka)

10/09/2021

Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova organizirala je, uz stručnu podršku OSCE misije u Bosni i Hercegovini i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (Ured INTERPOL-a), specijalističku obuka o temi Sprječavanje i suzbijanje ilegalne trgovine umjetničkim djelima (osnovna obuka). Obuka je održana od 8. do 10.9.2021.godine za 14 policijskih službenika iz SIPA-e, Policije Brčko distrikta, FUP-a, GP BiH i Uprave za indirektno oporezivanje. Cilj obuke je stjicanje i unapređivanje znanja kako bi policijski službenici, koji rade na krivičnim djelima vezanim uz ilegalnu trgovinu umjetničkim djelima, podigli  kompetencije iz ove oblasti.

Osim predavače Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, u provedbi obuke sudjelovali su Verica Trbić, stručna savjetnica u uredu INTERPOL-a BiH, Dženan Jusufović iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama, te Sanja Fitzerald ispred OSCE misije u BiH.

Predavači su istakli da je prihvaćanje umjetnosti, kao dobre investicije, pridonijelo rastućem trendu kriminala povezanog s umjetnošću. Profitabilnost ove grupe krivičnih djela potvrđuje činjenica da na globalnom nivou ilegalna trgovina umjetničkim djelima stoji iza ilegalne trgovine oružjem i narkoticima. Budući da je navedeni problem kompleksan i postaje sve veći međunarodni problem, on pronalazi svoje mjesto i u sferi organiziranog kriminala.

Usprkos svemu navedenom, upozoravaju predavači, ilegalnoj trgovini umjetninama u globalnom smislu nije posvećeno dovoljno pažnje. Istražitelji, kojima se dodjeljuju slučajevi iz ove oblasti često su nekvalifikovani i nemaju potrebna znanja iz tog područja. Također, s obzirom na globalnost ovog problema i činjenicu da za druge probleme, poput trgovine drogom i oružjem, postoje preventivne mjere i sistematičniji pristupi rješavanja, područje zaštite umjetnina zaostaje u tom smislu. U tome je i vrijednost netom okončane specijalističke obuke, koja je iznimno dobro ocijenjena među policijskim službenicima, a koja bi trebala potaknuti ozbiljniji pristup naših institucija u usavršavanju policijskih službenika i borbi protiv ilegalne trgovine umjetninama.

Prije dodjele certifikata, obraćajući se polaznicima obuke, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević je kazao da vjeruje da je ovo bilo korisno iskorišteno vrijeme. Zahvalivši svima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji  specijalističke obuke, Vujević je naglasio da je 'intencija ove agencije raditi na organizovanju viših nivoa specijalističkih obuka o problemima ilegalne trgovine umjetničkim djelima, a sve u skladu sa potrebama sigurnosnih agencija.

U proceduri priprema specijalističkih obuka, Vujević je podsjetio da je praksa Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova zatražiti od sigurnosnih agencija očitovanje po pitanju potreba za specijalističkim programima, nakon čega Agencija u skladu sa svojim mogućnostima odnosno kadrovima unutar agencije i s ekspertima iz domaćih institucija i međunarodnih organizacija nastoji udovoljiti tim zahtjevima. „Što se tiče obuke o temi sprječavanja i suzbijanja ilegalne trgovine umjetninama,  nakon ove osnovne obuke radit ćemo na izradi naprednih programa, što je u interesu i policijskih agencija i nas kao institucije kojoj je to zakonska nadležnost“: zaključio je Vujević.