Sporazum o saradnji AEPTM-a i SUM-a

08/03/2021

Sporazum o saradnji Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Sveučilišta u Mostaru danas su u sjedištu Agencije potpisali rektor Sveučilišta prof.dr. Zoran Tomić i ravnatelj Agencije Marko Vujević koji su, kao primarni cilj Sporazuma, istakli uspostavljanje partnerskih odnosa dvije institucije u stručnoj, obrazovnoj i naučno-istraživačkoj oblasti.

Potpisivanjem ovoga sporazuma otvorena je mogućnost zajedničke organizacije naučno-istraživačkih aktivnosti, konferencija, simpozijuma, seminara, radionica i ulaganja zajedničkih napora za osiguranje finansijskih sredstava iz vanjskih izvora.

„U složenoj bezbjednosnoj situaciji, opterećenoj migrantskom krizom i različitim oblicima kriminala, mora se odgovoriti naučno i stručno, i naravno moramo imati dobro obučene policijske službenike“ – kazao je potpisujući sporazum Vujević dodajući kako su, preseljenjem u novoizgrađeni kompleks, uslovi za rad u Agenciji idealni. „No, naš cilj je podići kvalitetu obuka na najviši nivo. Želimo biti, po profesionalnosti i izvrsnosti, prepoznatljiv regionalni centar, a  takav može biti jedino ako imamo stručne i kompetentne profesore i predavače, i ako iza naše agencije stoji naučna institucija, kao što je Sveučilište u Mostaru“ – naglasio je Vujević koji smatra da će i ovaj sporazum doprinijeti razvoju agencije kojoj su osnovna policijska obuka i različiti vidovi specijalističkih obuka policijskih službenika policijskih i bezbjednosnih agencija Bosne i Hercegovine zakonska nadležnost.

„Strateška zadaća Sveučilišta u Mostaru, osim primarne zadaće obrazovanja mladih naraštaja, jest doprinijeti i pomoći razvoju društvene zajednice. Upravo je potpisivanje sporazuma s agencijom, koji uključuje i obrazovanje, doprinos Sveučilišta društvu i zajednici u kojoj djeluje“, naglasio je rektor Tomić.

Na sastanku sa izaslanstvom Sveučilišta u Mostaru, u ime Agencije, uz direktora Vujevića, bili su zamjenik Saša Govedarica, načelnica Odjela za podršku Dunja Galić i šefica Odsjeka za pravne poslove Jelena Pupić. Uz rektora Tomića, u izaslanstvu Sveučilišta u Mostaru bili su: prof.dr. Zdenko Klepić, prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom, prof.dr. Vlado Majstorović, prorektor za međusveučilišnu saradnju,  prof.dr. Ivo Čolak, prorektor za nauku i razvoj, dr.sc. Tomislav Volarić (Centar za IT - SUMIT)  te iz Ureda rektora Damir Vasilj.

Gosti su obišli novoizgrađeni kompleks, posebice nastavni dio sa kabinetima za laser-shot, e-learning, kriminalistiku, te sportsku dvoranu, teretanu i vanjske sportske terene. Predstavnici Sveučilišta su istakli kako su neupitni, i kvaliteta izgrađenoga kompleksa, i mogućnosti koje pruža s ciljem priprema i održavanja najsavremenijih obuka. Potpisnici Sporazuma još jednom su naglasili postojanje svih preduslova za rad na zajedničkim istraživačkim projektima, izradi programa usavršavanja akademskog i stručnog kadra, proučavanje problema od zajedničkoga interesa i pronalaženje najboljih načina njihova rješavanja, kao i poticanje aktivnosti od zajedničkoga interesa za obje institucije.