Promovirana XII. generacija mlađih inspektora

23/12/2020

U prisustvu predstavnika sigurnosnih institucija naše zemlje, u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je u čin 'mlađi inspektor' promovirano 10 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA. To je XII. generacija koja je u Agenciji pohađala osnovnu policijsku obuku II.nivoa i stekla čin 'mlađi inspektor'.  

Na prigodnoj svečanosti kadetima su čestitali direktori Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA Marko Vujević i Darko Ćulum.

Ističući kako je Agencija osigurala najbolje uslove za obuku policijskih kadrova, Vujević je izrazio nadu da će kadeti, kada preuzmu dužnost, znanja i vještine stečene u Agenciji znati na najbolji način primijeniti u praksi. Podsjetivši da je ovo prva generacija kadeta koja je školovana u novom kompleksu, u kojem Agencija djeluje od sredine ove godine, Vujević se pohvalnim riječima osvrnuo na tok obuke, boravak kadeta u Agenciji i postignuti rezultat. S tim u vezi, zahvalio je svima koji su tome dali svoj doprinos: predavačima, instruktorima i mentorima Agencije. „Ovim mladim ljudima želim uspješan rad, jer nije mala stvar, u ovako izazovnim vremenima, prihvatiti se tako izazovnog i časnog posla“ – kazao je Vujević, te na koncu objasnio da je, vezano uz pandemiju Covida 19, i Agencija imala iste probleme kao i cijeli obrazovni sistem, zbog čega je nastavni sistem kombiniran (izravno, on-line i situacijska nastava na terenu).

Obraćajući se budućim kolegama, direktor SIPA-e Darko Ćulum im je poručio da 'dostojanstveno nose uniformu policijskoga službenika i značku onako kako to priličiti policijskom službeniku i ovlaštenom službenom licu'. „Policijski posao je častan i human, ali istovremeno odgovoran i stresan. Zato vam još jednom čestitam“ – kazao je Ćulum, te za utorak, 29.12.2020.godine najavio polaganje svečane zakletve, kada će promovisani mlađi inspektori SIPA-e započeti pripravnički staž u pratnji mentora. Na kraju svoga govora, Ćulum je zahvalio Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova na uspješnoj saradnji, uz nadu da će i u budućnosti ove dvije institucije nastaviti graditi dobre odnose.

Inače, osnovna obuka kadeta SIPA-e za čin mlađeg inspektora je realizovana kroz 745 nastavnih i radnih sati, podijeljenih u dvije faze: teorijska nastava sa praktičnim vježbama i situaciona nastava. Opći uspjeh ove generacije je vrlo dobar (4.3)., a kadetom generacije Nastavničko vijeće Agencije je proglasilo Petra Đukića.