Улога EUFOR-a у БиХ

06/09/2017

Потпуковник Реинхолд Лангенецкер, замјеник водитеља Координацијскога центра  EUFOR-ових тимова за везе и проматрања одржао је данас кадетима, који у Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова похађају основну полицијску обуку, предавање о улози  EUFOR-ових тимова у БиХ, те свим активностима које се подузимају са циљем очувања сигурног и стабилног окружења.

У уводу предавања чули смо историјски сажетак што се тиче ангажмана мировних снага у БиХ, од IFOR-а до  EUFOR-а, односно од времена када је у БиХ било ангажирано 60.000 војника до актуелне ситуације када је, услијед стабилизовања стања сигурности у БиХ, на подручју наше земље стационирано свега 600 војника из 19 земаља, распоређених у 17 LOT тимова са заповједништвом у бази 'Бутмир' код Сарајева.

Вијеће сигурности UN-а продужава мандат EUFOR-а сваке године, док Вијеће Европске уније врши редовите процјене присуства  EUFOR-а на терену. Треба истакнути и то како се број ангажованих војника  EUFOR-а у БиХ може, уколико буде потребно, у кратком року повећати, позивом прекограничних трупа из других земаља регије.

Мандат  EUFOR-а је подржати Босну и Херцеговину у очувању сигурности. Рад на терену споменутих LOT тимова подразумијева: континуиране контакте са локалним властима, агенцијама за провођење закона, сигурносним агенцијама, невладиним организацијама, те локалним становништвом.  На тај начин  EUFOR прати стање у БиХ, информације се анализирају и шаљу у сједиште  EUFOR-а у Сарајеву, а по потреби и на више разине. Врло важан посао LOT тимова у БиХ је образовање и упозоравање људи на опасност од мина. У 2016.г., 50 тренера је обилазило школе у којима је 21.000 ученика едуцирана по питању опасности од мина.

На крају предавања потпуковник Лангенецкер је подсјетио како је између  EUFOR-а и сигурносних агенција и институција за провођење закона у БиХ потписан Меморандум о разумијевању који омогућује бољу комуникацију и благовремено располагање тачним и ажурираним информацијама о стању на терену, што помаже и  EUFOR-у и домаћим властима у одржавању сигурног и стабилног окружења у БиХ.