Obuka za vodiče službenih pasa

30/08/2017

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas su uručeni certifikati policijskim službenicima koji su uspješno okončali Obuku za vodiče službenih pasa (obuka za instruktore), koja je prvi put organizirana prema novom Nastavnom planu i programu.

Obuku, koja je provedena u razdoblju 17.4. – 31.5.2017.g., pohađalo je šest policijskih službenika Postrojbe za specijalnu potporu SIPA-e i Federalne uprave policije koji su obučeni da sa službenim psima izvršavaju najsloženije zadatke (detekcija droga i eksploziva, praćenje ljudskih tragova, zaštita državne granice,…).

Tijekom obuke radilo se s belgijskim ovčarima (malinoa), službenim psima SIPA-e i FUP-a. Iako je među svjetskim policijskim agencijama desetljećima bio najzastupljeniji službeni pas njemački ovčar, belgijski ovčari sve više preuzimaju njihovu poziciju, te tako služe brojnim vojskama i policijama svijeta. Stručnjaci kažu da je riječ o izdržljivom, inteligentnom psu kojeg volja za radom i njegova svestranost izdvaja od svih drugih pasmina.

Današnja svečanost bila je prigoda da se posebnim zahvalnicama Agencija zahvali instruktorima Federalne uprave policije za suradnju i doprinos u realiziranju ovog programa obuke.