Postrojavanje novih kadeta Granične policije BiH

28/09/2017

Prije dva dana, u Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadrova pristiglo je 70 kadeta Granične policije BiH koji će pohađati četveromjesečne odnosno sedmomjesečne programe osnovne policijske obuke za stjecanje čina 'mlađi inspektor' (20 kadeta) i 'policajac' (50 kadeta). Među budućim policijskim službenicima Granične policije je 10 žena.

Nakon dva dana, rezervisana za zaduživanje uniformi, smještaj po sobama i upoznavanje sa kućnim redom, danas je održano postrojavanje nakon kojega se kadetima obratio Branko Vukoja, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Pozdravivši ih u ime svih djelatnika Agencije i svoje lično, Vukoja je od kadeta zatražio disciplinu i učenje. Naložio je kadetima da pomno prouče i poštuju pravila kućnoga reda, jer – kako je naglasio – 'u Agenciji trenutno boravi 150 kadeta i to je jedini način da sistem obuke u Agenciji kvalitetno funkcioniše'. Što se tiče nastavnih planova i programa, Vukoja je ustvrdio kako je vrijeme za obradu 17 nastavnih predmeta 'prilično zbijeno', te posavjetovao da obuku u sljedećih četiri odnosno sedam mjeseci shvate ozbiljno, jer su to osnovna policijska saznanja koja će, kroz praksu i rad, proširivati i usavršavati.

Na kraju je ponovio da očekuje upornost, ozbiljnost i disciplinu, što će u konačnici biti valoriziovano kroz dodjelu certifikata i zasnivanje radnog odnosa u Graničnoj policiji BiH.

Vukoja je danas kazao i to kako još 100 kadeta Granične policije BiH čeka početak obuke u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, te izrazio nadu da će novu generaciju kadeta primiti u novoizgrađenom kompleksu objekata Agencije.